TopGGz Keurmerk

Vul een zoekwoord in

Expertise

Promotie onderzoek naar (neuro)psychologische problemen bij het Kabuki-, KBG- en Witteveen-Kolk-syndroom

Onze collega, GZ-psycholoog en senior onderzoeker Dr. Linde van Dongen, is onlangs gepromoveerd op haar onderzoek naar de (neuro)psychologische problemen bij patiënten met het Kabuki-, KBG- en Witteveen-Kolk-syndroom. “In mijn werk voor het Topklinisch Centrum voor Neuropsychiatrie zag ik patiënten vaak worstelen met problemen rond leren en gedrag. Om hen betere zorg te bieden, heb ik deze problemen voor het eerst systematisch in kaart gebracht.”

Samenwerking met Maastricht UMC+

Prof. dr Jos Egger, klinisch neuropsycholoog en Anja Roubos, GZ-psycholoog i.o. tot klinische neuropsycholoog, waren aanwezig bij het feestelijke moment op 20 oktober 2020 waarop de samenwerking met het Maastricht UMC+ werd geformaliseerd.

Neuro op locatie

Het Centrum voor Neuropsychiatrie biedt een unieke vorm van zorg voor een heel specifieke doelgroep. Graag stellen wij onze expertise beschikbaar aan patiënten in heel Nederland. Via thuisbehandelingen en ‘buitenpoli’s’ in academische ziekenhuizen, onder meer in Nijmegen en Rotterdam, brengen wij de zorg dicht bij de patiënt.

Perspectiefname

Perspectiefname betekent dat je in staat bent om jezelf te verplaatsen in de gedachten, gevoelens en het gedrag van anderen. Voor veel patiënten met een neuropsychiatrische aandoening is dit lastig. Het Centrum voor Neuropsychiatrie biedt gerichte trainingen op het gebied van perspectiefname.

Master Mind

Veel patiënten met een neuropsychiatrische aandoening hebben ook cognitieve problemen. De groepstraining Master Mind biedt deelnemers concrete handvatten waarmee ze bijvoorbeeld informatie beter kunnen onthouden, makkelijker overzicht bewaren en hun organisatievermogen versterken.

Naastenbijeenkomst SENS

In de Sociaal-Emotionele training voor volwassenen met het Noonan syndroom SENS is een belangrijke rol weggelegd voor familie en vrienden van de patiënt. Zij kunnen hun naaste gericht ondersteunen bij het verbeteren van zijn of haar sociaal-emotionele klachten. Het Centrum Neuropsychiatrie organiseert speciale naastenbijeenkomst voor vrienden en familie.

Sociaal-Emotionele training voor volwassenen met het Noonan Syndroom (SENS)

SENS is een training speciaal voor patiënten met het Noonan syndroom. De training is erop gericht om patiënten te helpen bij herkennen van en omgaan met sociaal-emotionele problemen. Deelnemers gaan in groepsverband aan de slag.

Onderzoek passende behandeling voor Noonan-patiënten

Het Noonan syndroom (NS) is een relatief veel voorkomende genetische aandoening, gekenmerkt door een aangeboren hartafwijking, geringe lichaamslengte en afwijkende gelaatstrekken. Onderzoekpsychologe Renée Roelofs deed uitgebreid literatuuronderzoek naar een passende behandeling voor deze patiëntgroep. Haar bevindingen hebben geleid tot de SENS-training.

Symposium: How about Intelligence

Intelligentie in de GGZ is een hot topic en tegelijkertijd een blinde vlek van hulpverleners. Niemand weet precies wat het is, maar iedereen heeft er een beeld bij. Hoewel bij 15% van de algemene bevolking sprake is van laagbegaafdheid (IQ<85), blijkt dit aantal in de GGZ volgens de laatste inzichten beduidend hoger te liggen, met percentages tot wel 44%.

meer laden...