Het gaat om jou!
We kijken naar jou. Als persoon, naar jouw leven én je aandoening. Dat zorgt voor een behandelplan dat is afgestemd op wat jij nodig hebt.
Meer over jouWie ben jij?
Jij hebt in je dagelijkse leven last van een stoornis die ernstig, meervoudig, zeldzaam, onbegrepen of therapieresistent is, als het gaat om de samenhang tussen hersenfuncties en gedrag.
Waar heb je last van?
Heb jij een genetische aandoening? Denk aan het Noonan syndroom, Prader Willi, 22q11 of Kleefstra syndroom? Dan zijn we er ook voor jou!
Waar kun je terecht?
Leven met een genetische aandoening voelt soms misschien eenzaam, voor jou en je naasten. Weet dat je niet alleen bent. Een aantal van onze cliënten vertelt zijn of haar inspirerende verhaal over hun leven met een aandoening.
Ervaringen
“Ik schaam me niet meer voor mezelf”
Linda (43) heeft, net zoals haar twee kinderen, het Noonan syndroom. Ze neemt regelmatig deel aan onderzoeken van het Centrum voor Neuropsychiatrie, zoals de SENS-training.
'Concrete handvatten voor begeleiding'
Charlotte is 12, een druk en opgewekt meisje dat kampt met het zeldzame 10q26-deletiesyndroom. Ze wordt vanwege haar ernstige leer- en gedragsproblemen door het academisch ziekenhuis naar het Centrum voor Neuropsychiatrie verwezen.
“Door opname mijn toekomst terug”
Niels (24) was zijn levenslust kwijt. Door opname in de kliniek en neuropsychologisch onderzoek begrijpt hij beter wie hij is en voelt hij zich weer een volwaardig mens.
Veelgestelde vragen
-
Waar komen de patiënten vandaan?
Onze patiënten komen overal vandaan. Ze hebben vaak een ‘carrière’ in de psychiatrie: gemiddeld zijn ze meer dan 7 jaar in behandeling en therapie lijkt niet, of niet meer te helpen. 50% van de patiënten wordt verwezen door bovenregionale tweedelijns verwijzers, in het bijzonder afdelingen psychiatrie en neurologie van algemene of academische ziekenhuizen, instellingen voor GGZ, verstandelijk gehandicapten, epilepsie, verpleeghuiszorg en vrijgevestigde psychiaters en psychologen.
-
Vanaf welke leeftijd kunnen mensen in het Centrum terecht?
We behandelen mensen vanaf ongeveer twaalf jaar, dit is afhankelijk van de problematiek.
-
Om welke aandoeningen gaat het?
Om complexe, zeldzame, onbegrepen of therapieresistente psychiatrische aandoeningen. Vaak gaat het om een combinatie van psychiatrische of psychologische stoornissen met somatische en/of neurologische symptomen, zoals epilepsie. Al dan niet met een genetische oorzaak. Vaak is er sprake van enige verstandelijke beperking en een beperkt reflectievermogen.
-
Behandelt het centrum ook mensen aan met NAH?
Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) is niet de doelgroep waarop wij ons primair richten. Wij richten ons op complexe psychiatrische aandoeningen die, naast andere verschijnselen, ook vaak gepaard gaan met problemen in de informatieverwerking. De hierbij optredende cognitieve problemen kunnen samenhangen met verstoringen in de hersenfuncties, maar er is meestal geen sprake van verworven hersenletsel (zoals dat bijvoorbeeld kan ontstaan na een ongeval).
-
Hoe lang duurt het stellen van een diagnose?
In de polikliniek wordt in twee tot drie dagdelen de diagnose gesteld. Soms is aanvullend onderzoek nodig of een opname, die in de regel 6 tot 12 weken duurt.