TopGGz Keurmerk

Vul een zoekwoord in

Chantal volgde de training Mastermind

“Ik kan vrijwel niets onthouden. In mijn huis heb ik overal briefjes liggen of hangen, maar ook in tassen of onder het zadel van mijn fiets. Zelfs het feit dat ik moet douchen, staat op een briefje, anders vergeet ik het. Erg vermoeiend."

"Op aanraden van de huisarts ben ik daarom bij het Korsakov Centrum de training Mastermind gaan volgen. Voor een groot deel online, maar ook enkele keren face-to-face. Er waren ook groepssessies, maar die heb ik niet bezocht omdat ik ook voor mijn zieke moeder moest zorgen. De combinatie van online modules en gesprekken met een behandelaar van Korsakov Centrum was voor mij prima.

Kleine stappen

Tijdens de training heb ik heel veel tips gekregen hoe ik kan omgaan met mijn geheugenproblemen. Praktische tips die ik kan gebruiken in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld het opdelen van taken in kleine stappen. Dat is handig bij het opruimen van mijn huis of bij het invullen van het belastingformulier. De tip waar ik het meest van geleerd heb, is me te realiseren dat gedachten slechts gedachten zijn. Als ik te veel pieker, kan ik nu tegen mezelf zeggen: ‘Het is maar een gedachte’. En dan denk ik gewoon iets anders. Dat vond ik een bevrijding, juist omdat ik ook last heb van stemmingswisselingen. ‘Nee zeggen’ vind ik ook lastig. Ik heb de tip gekregen om in mijn agenda afspraken met mezelf op te schrijven. Als iemand dan vraagt om af te spreken, kan ik ‘nee’ zeggen omdat er al iets staat.

Ik kreeg ook de opdracht om met drie mensen de afspraak te maken dat ik ze altijd kan bellen als er iets is. Dat is erg fijn, omdat ik altijd dacht dat ik mensen lastig zou vallen als ik ze iets zou vragen. Nu blijkt dat mijn omgeving er erg positief op reageert en dus doe ik het ook makkelijker.

Keukenkastjes

Ik zou willen dat er iets gedaan kan worden aan mijn geheugenproblemen, maar dat is lastig. Nu heb ik geleerd hoe ik beter kan omgaan met dat slechte geheugen. De praktische tips hebben mij rust gegeven, vooral in mijn hoofd. Ik heb veel opgeschreven en de belangrijkste boodschappen op keukenkastjes en de koelkast geplakt, zodat ik ze elke dag blijf zien. Ik ben er nu erg trots op dat ik rustiger ben geworden, dat ik mijn afspraken netjes nakom en dat mensen me ervaren als betrouwbaar.

Nu de training is afgelopen komt er eens in de drie weken een sociaal psychiatrisch verpleegkundige bij me langs om me te ondersteunen. Vaak hebben we dan gesprekken die me op weg helpen. Hij biedt me houvast en dat heb ik nodig.”