Consultatie en verwijzing
Als verwijzer kun je bij ons terecht voor collegiaal overleg, consultatie of het verwijzen van een patiënt met een zeldzame, complexe, onbegrepen of therapieresistente aandoening. Onze specialisten staan voor je klaar. Neem gerust contact op!
Aanbod
Heb je in je praktijk een patiënt met een zeldzame, complexe, onbegrepen of therapieresistente aandoening? Er is mogelijk basisdiagnostiek gedaan maar er blijven vragen bestaan, reguliere behandeling werkt niet en de persoon loopt vast in het dagelijks leven. Wij zijn TOPGGz erkend en bieden hoogspecialistische zorg op maat.
Consultatie
Wij bieden, vanuit onze rol als TOPGGz centrum, veelvuldig consultatie en advies. Dat doen we binnen Vincent van Gogh en aan collega’s in het werkveld. Dat zorgt ervoor dat kennis over complexe of zeldzame aandoeningen bij huisartsen en hulpverleners dicht bij de patiënten terecht komt. Ook kan consultatie de inzet van niet-passende of niet-doeltreffende behandeling voorkomen.
Verwijzen
Patiënten kunnen met een passende verwijzing van een huisarts of specialist bij ons terecht. Wij zijn ook onderdeel van verschillende expertisepoli’s voor genetische aandoeningen in de academische ziekenhuizen van Nijmegen, Rotterdam en Maastricht, waar we samen met andere specialisten geregeld spreekuur houden.
Veelgestelde vragen
-
Om welke aandoeningen gaat het?
Om complexe, zeldzame, onbegrepen of therapieresistente psychiatrische aandoeningen. Vaak gaat het om een combinatie van psychiatrische of psychologische stoornissen met somatische en/of neurologische symptomen, zoals epilepsie. Al dan niet met een genetische oorzaak. Vaak is er sprake van enige verstandelijke beperking en een beperkt reflectievermogen.
-
Waar komen jullie patiënten vandaan?
Onze patiënten komen uit heel Nederland. Onze hoofdpoli en kliniek is in Venray maar wij werken in meerdere academische ziekenhuizen. Doorverwijzingen komen van huisartsen en bovenregionale tweedelijns verwijzers. Denk aan afdelingen psychiatrie en neurologie van algemene of academische ziekenhuizen, instellingen voor GGZ, verstandelijk gehandicapten, epilepsie, verpleeghuiszorg en vrijgevestigde psychiaters en psychologen.
-
Vanaf welke leeftijd kunnen mensen bij jullie terecht?
We behandelen mensen vanaf ongeveer twaalf jaar, dit is afhankelijk van de problematiek.
-
Behandelen jullie ook mensen aan met NAH?
Nee, wij richten ons vooral op mensen met aangeboren verstoringen in de hersenfuncties.
-
Hoe lang duurt het stellen van een diagnose?
In de polikliniek duurt het meestal twee tot drie dagdelen om tot een diagnose te komen. Soms is aanvullend onderzoek nodig dat meer tijd vraagt of een opname van ongeveer zes tot twaalf weken.